Aspen Sanat Müzesi

YORUM YAZIN 0
100
Aspen Sanat Müzesi, gece görünümü
Fotoğraf: aspenartmuseum.org
Yazıyı paylaşın | Paylaşmak güzeldir, bilgiyi çoğaltır.

Aspen Sanat Müzesi, tasarımında ve yapımındaki yenilikçi, çevreci ve şeffaf tarzı ile geleneksel yaklaşımdan uzaklaşarak “müze binası” kavramına farklı bir bakış açısı kazandırıyor.

Aspen Sanat Müzesi, genel görünüm
Fotoğraf: shigerubanarchitects.com

Pritzker Ödüllü Japon mimar Shigeru Ban tarafından tasarlanan Aspen Sanat Müzesi, ABD’nin kayak merkezi olan Aspen kentinde yer alıyor. Kayak pistlerine ve Ajax Dağı’nın zirve manzarasına sahip olan müze, çağdaş sanatlara ev sahipliği yapıyor.

Kayak pistleriyle uyumlu müze planı

Aspen Sanat Müzesi’nin en ilginç özelliği yerleşim planındaki farklılıkla ortaya çıkıyor. Plan, kayak pistlerindeki hareketi taklit etmek üzerine kurgulanmış. Müzeye, diğer müzelerdeki gibi sokak seviyesinde yer alan büyük bir salondan girilmiyor. Ziyaretçiler ilk olarak merdiven veya asansörle müzenin çatı katına çıkıyorlar. Galerileri yukarı çıkarak değil, aşağı inerek dolaşıyorlar. Böylece Aspen’deki kayak pistlerinde yaşanan “zirveye çıkmak ve kayarak inmek” eylemi müzeyi gezme şekli ile bütünleşmiş oluyor.

Fark yaratan özellikler

Müze, dar açılar, oval şekiller veya kıvrık duvarlardan arınmış bir tarza sahip. Binaya mimari farklılık kazandıran beş özellik bulunuyor: Cepheleri saran ahşap dokuma kafes, kafesin arkasındaki cam duvar, devasa bir merdiven, oda büyüklüğünde camdan bir asansör ve dalgalı ahşaptan oluşan çatı dekorasyonu.

Aspen Sanat Müzesi, cephe kafesi
Cepheyi saran kafes Fotoğraf: © Michael Moran

Ahşap kaplama içine yerleştirilmiş reçine ve kağıttan oluşan bir kompozitten dokunmuş kafes, binanın iki cephesinde geçirgen bir cephe oluşturuyor. Böylece kent ve dağ manzarası kalın duvarlar ardında kalmamış oluyor. Kafesin arkasında yer alan cam duvar ise, gün ışığının maksimum düzeyde müzeye girmesine olanak sağlıyor ve geceleri müze içten aydınlatıldığında binaya göz yormayan bir parlaklık kazandırıyor.

Yapının ahşap cephesine bitişik olarak yerleştirilmiş olan devasa merdivenler, cam duvar ile ikiye bölünüyor. Merdivenler cam duvar ile cephe arasındaki dış alanda on metre, iç alanda ise altı metre genişliğe sahip. Dış kısımdakiler direkt çatıya bağlanırken, iç kısımdakiler üç katlı yapının tüm katlarını birbirine bağlayarak galerilere geçiş sağlıyor. Oda büyüklüğündeki dev cam asansör de çatıya ve galerilere ulaşmak için ikinci bir tercih sunuyor.

Aspen Sanat Müzesi, merdivenler
Merdivenlerin dıştan ve içten görünümü Fotoğraflar: © Michael Moran

Üç katlı yapının çatısı aslında dördüncü bir kat oluşturuyor. Müzenin giriş fuayesi burada yer alıyor. Çatıda yer alan ahşaptan yapılmış dalgalı formlar açık alana dekoratif ve seçkin bir görünüm kazandırmış. Metal eklemlere ihtiyaç duymayan, sadece vidalarla birbirine bağlanan bu dalgalı formlar hem çatıyı destekliyor hem de etkinlik alanını barındırıyor.

Aspen Sanat Müzesi, çevre ile de oldukça dost. Müzede geri dönüşüm ve kompostlama ile sıfır atık uygulaması yapılıyor. Ayrıca, güneş panelleri ve stratejik olarak yerleştirilmiş tavan pencereleri ile enerji tüketimi en aza indiriliyor.

Geniş galeriler, kesintisiz manzara

Toplamda 33.000 metre kare alana sahip olan müzede altı adet galeri, sanatçı odaları, eğitim alanları ve stüdyolar yer alıyor. Galeriler büyük ölçekli heykel ve kurulumları barındırabilen esnek bölme duvarlara sahip; alanları oldukça geniş ve sütun içermiyor.

Çatıda ise giriş holü, halka açık toplantı alanı, etkinlik alanı ve heykel bahçesi bulunuyor. Heykel bahçesi, Aspen’in ana kayak merkezi olan Ajax Dağı’nın kesintisiz manzarasını sunmak için tasarlanmış. Bahçede keyifli vakit geçirmek ve dinlenmek için kafe ve bar da bulunuyor.

Yazıyı paylaşın | Paylaşmak güzeldir, bilgiyi çoğaltır.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın!
Lütfen isminizi yazın