Learning Hub

YORUM YAZIN 0
240
Learning Hub genel görünüm
Yazıyı paylaşın | Paylaşmak güzeldir, bilgiyi çoğaltır.

Learning Hub, dev boyutlu arı kovanları kümesine benziyorDev boyutlu arı kovanları kümesine benzeyen Learning Hub, Singapur’da bulunan Nanyang Teknoloji Üniversitesi’ne eklenmiş yenilikçi bir kampüs. Öğrencilerin girişimcilik, yenilikçilik ve sosyal farkındalık ruhunu geliştirecek şekilde tasarlanan fütüristik yapı, sürdürülebilir çevre dostu özelliklere de sahip.

Çağımızda öğrenim sisteminin dijital bir yapıya dönüşmüş olması nedeniyle geleneksel üniversite binalarının tasarım anlayışından farklı olarak yapılan bina, 21. yüzyıl öğrencileri için dünyanın en iyi öğrenme ortamlarından birini sunuyor. Farklı bölümlerde okuyan 33.000 öğrencinin, profesörlerin ve araştırmacıların birbirleriyle etkileşim içinde olmalarını sağlayan Learning Hub, merkezi bir sosyal alanı çevreleyen kuleler topluluğu olarak tasarlanmış.

Learning Hub'ın yapımında kullanılan beton özel olarak kalıplanmışYeni nesil tasarım

Binanın tasarımı, İngiliz mimarlık bürosu Heatherwick’e ait. 2015 yılının Mart ayında tamamlanan kampüs, içlerinde 56 yeni nesil sınıfın bulunduğu ve her biri sekiz katlı 12 kuleden oluşuyor. Akıllı sınıflar, köşeleri olmayan esnek formları sayesinde aktif öğrenmeyi teşvik ediyor ve öğretmen-öğrenci hiyerarşisini ortadan kaldırarak öğrenimin işbirliği içinde yapılmasına ortam yaratıyor. Ayrıca her sınıfta uygulanan yuvarlak masa düzeni öğrencilerin fikirlerini küçük gruplar halinde tartışmalarına, düşüncelerini paylaşmalarına ve sınıfın geri kalanına sunmalarına olanak sağlıyor.

Learning Hub, bir sınıftan görünüm

Learning Hub, avlunun en üst kattan görünümüSınıfların her biri, bahçe teraslarının ve ortak alanların bulunduğu merkez avluya açılıyor. Böylece öğrenciler binada devam eden tüm etkinliklerden kesintisiz olarak haberdar olabiliyor.

Learning Hub, aşağıdan görünümKampüsün sosyal yaşam alanı olan avlu, kulelerin birleşim noktasında bulunuyor ve tüm kuleleri birbirine bağlıyor. Binanın doğal havalandırma ve aydınlatmasını da sağlayan avlu, her katta sınıfların açıldığı bir sosyal alan olarak işlev görerek tüm bina boyunca güçlü görsel bağlantılar oluşturuyor.

Fanelli’den illüstrasyonlar

Binanın yapımında kullanılan beton, özel olarak geliştirilen dalgalı bir doku ve yatay şerit deseni sayesinde binaya ‘ıslak kil’ den yapılmış bir görünüm kazandırıyor. Eğimli cephe panelleri, bu karmaşık üç boyutlu dokuyu oluşturmak için silikon kalıplar ile yapılmış.

Learning Hub, Sara Fanelli’den illüstrasyonlarİç koridorların ve merdivenlerin duvarlarında ise ünlü illüstrasyon sanatçısı Sara Fanelli’nin 700 adet çalışması yer alıyor. Beton içine üç boyutlu olarak dökülen çizimler, öğrencilerin hayal gücünü sınırlamamak için belirli bir konsept izlemiyor, bilim ve teknolojiden sanat ve edebiyata kadar çeşitli disiplinlerden referans alıyor.

Learning Hub'ta sınıfların her biri, bahçe teraslarının ve ortak alanların bulunduğu merkez avluya açılıyorÇevreyle dost ve sürdürülebilir uygulamalar

Learning Tube, yenilikçi yeşil tasarım ve sürdürülebilirlik konularında oldukça yaratıcı özellikler barındırıyor. Singapur’un ulusal bir kriteri olan ve uluslararası kabul gören Green Mark Platinum Ödülü’nü almaya hak kazanan bina, benzersiz bir havalandırma sistemine sahip. Binanın açık ve geçirgen avlusu, doğal ve sürdürülebilir havalandırmayı sağlarken, kulelerin etrafındaki hava dolaşımını en üst düzeye çıkarıyor. Bu sayede, oldukça sıcak bir iklime sahip olan Singapur’da sınıfların mümkün olduğunca soğuk kalması sağlanıyor ve enerji yoğun klima fanlarına duyulan ihtiyaç ortadan kalkmış oluyor.

Kampüs aynı zamanda, dikey bahçeleri ve çatı terasları ile yüksek miktarda doğal yeşillik içeriyor. Yeşillikler aynı zamanda güneş parlaması ve tropikal ısıyı azaltıyor. Ayrıca binanın aşağıya doğru daralan mimarisi üst katların alt katları gölgelemesini ve güneş sıcaklığına daha az maruz kalınmasını sağlıyor.

Çevre dostu bina, tüm bu sürdürülebilir doğa dostu özelliklerinin yanında, sınıflardaki, tuvaletlerdeki ve merdivenlerdeki enerji tasarruflu ışık ve hareket sensörleri ile elektrik kullanımı da en az düzeye indiriyor.

Fotoğraflar: heatherwick.com / Hufton and Crow

Yazıyı paylaşın | Paylaşmak güzeldir, bilgiyi çoğaltır.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın!
Lütfen isminizi yazın