Chaoyang Park Plaza

YORUM YAZIN 0
617
Chaoyang Park Plaza, genel
Yazıyı paylaşın | Paylaşmak güzeldir, bilgiyi çoğaltır.

Pekin’de yer alan Chaoyang Park Plaza, doğal manzaraları betimleyen geleneksel Çin resim stili “shan shui”den ilham alıyor. Kavisli ve pürüzsüz yüzeyleriyle doğadaki formları kullanan kompleks, büyük ölçekli kent mimarisinin doğa ile sürdürülebilir ilişkisini yeniden şekillendiriyor.

Chaoyang Park Plaza, panoramikDoğal dünyanın formlarını yapılı çevreye aktaran Chaoyang Park Plaza, Pekin’deki en büyük halka açık parklardan biri olan Chaoyang Parkı’nın güneyindeki 220 bin metrekarelik bir alanda yer alıyor. Parkın bir uzantısı olarak tasarlanan kompleks, mimari ile doğa arasındaki sınırları bulanıklaştırarak bölgedeki ofis binalarına farklı bir yaklaşım getiriyor.

Tasarımın esin kaynağı: Shan shui

Çinli mimar Ma Yansong liderliğindeki MAD Architects tarafından yapılan tasarım, Çin’in önemli resim sanatlarından olan “shan shui”den ilham alıyor. Shan shui, Çince’de “dağ ve su şehri” anlamına geliyor ve doğal manzaraları özellikle de dağ, nehir ve şelalelerin resmini içeriyor. Shan shui’yi diğer resim stillerinden ayıran en büyük fark ise resimlerin geleneksel boyalar yerine mürekkeple yapılıyor olması. Chaoyang Park Plaza’nın tasarımında kullanılan bu konsept, yapının geleneksel ile modern arasında bir diyalog kurmasını sağlıyor.

Chaoyang Park Plaza, Wang Mingxian resmi
Chaoyang Park Plaza’nın konseptini oluşturan Wang Mingxian’ın yaptığı shan shui resmi Fotoğraf: © MAD Architects / i-mad.com

Komplekste karma kullanımlı on adet bina ve yeraltı alışveriş alanı yer alıyor. Binalar rastgele yerleştirilmiş gibi dursa da, aslında her biri Çin bahçeleri oluşturacak şekilde birbirleriyle ilişkili olarak yerleştirilmiş. Bu düzen komplekse hem gizemli hem de rafine bir atmosfer kazandırmış.

Dağ görünümlü gökdelenler

Kompleksin shan shui sanatının duygu ve estetiğini tam olarak anımsatan yapılarını ikiz gökdelenler oluşturuyor. Kavisli formları ve pürüzsüz yüzeyleri ile iki dağ tepesi gibi görünen gökdelenlerden biri 26, diğeri ise 27 katlı. Yapı malzemesi olarak çelik donatılı beton kullanılmış; dış cepheler ise shan shui resimlerindeki mürekkep hissini yaratmak için koyu renk camla kaplanmış.

İlginizi çekebilir:   Hang Nga Konuk Evi

İkiz gökdelenler, on yedi metre yüksekliğindeki camlı bir atriyumla birbirine bağlanıyor. Atriyum, hem alışveriş merkezine geçişte cam bir çatı hem de lobi işlevi görüyor. Lobide dağ atmosferi yaratmak için akan su efektleri kullanılıyor. Ayrıca, gökdelenlerin üzerinde oluşturulan boşluk alanlar kentin manzarasına hakim kamusal teraslar oluşturuyor.

Nehir taşları

Chaoyang Park Plaza’da gökdelenler dışında yer alan alçak katlı binalar shan shui resminin nehir kısmını oluşturuyor ve her biri benzersiz bir şekilde biçimlendirilmiş nehir taşlarına benziyor.

Chaoyang Park Plaza, alçak binalarDört tanesi ofis binası olarak kullanılan yapıların dış cepheleri, ikiz gökdelenlerdeki gibi, koyu renkli camlarla kaplı. Kompleksi tamamlayan iki Armani apartmanı ise ilginç balkonlarıyla hem dış mekan yaşamını teşvik ediyor hem de shan shui resmine estetik bir görünüm daha ekliyor.

Çevreye altın saygı

Kompleksin tasarımındaki “doğa” konseptini, inşaatında da görmek mümkün. LEED Altın Sertifikası’na sahip yapıda, yeşil bina standartları ve sürdürülebilirlik ön plana alınmış.

Chaoyang Park Plaza, LEED Altın SertifikasıKomplekste bulunan tüm binalar akıllı bina özelliği taşıyor ve hem doğal aydınlatmayı en iyi şekilde kullanıyor hem de enerji tüketimini azaltan hava temizleme sistemleri içeriyor. Gökdelenlerin üzerinde yükseldiği gölet, yaz aylarında hava soğutma sistemi olarak çalışarak iç mekanların sıcaklığını düşürüyor. Ayrıca, dış cam cephesinde görülen dikey kanatlar, enerji verimli bir havalandırma ve filtreleme sistemi olarak işlev görüyor.

Fotoğraflar: © Hufton+Crow / i-mad.com

Yazıyı paylaşın | Paylaşmak güzeldir, bilgiyi çoğaltır.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın!
Lütfen isminizi yazın