Dr Chau Chak Wing Binası

YORUM YAZIN 1
863
Dr Chau Chak Wing Binası, Sydney
Fotoğraf: uts.edu.au
Yazıyı paylaşın | Paylaşmak güzeldir, bilgiyi çoğaltır.
Dr Chau Chak Wing Binası, dikey giriş
Fotoğraf: Anne and David

Ünlü mimar Frank Gehry tarafından tasarlanan Dr Chau Chak Wing Binası, dış cephesindeki dalgalı tuğla kullanımı, buruşturulmuş kahverengi bir kağıt torbayı andıran eğimleri ile Sydney kentinin siluetine cesur, ikonik ve benzersiz bir katkı sağlıyor.

Avustralya’nın Sydney kentinde yer alan Dr Chau Chak Wing Binası, Sidney Teknoloji Üniversitesi /UTS’ye bağlı İşletme bölümüne ait. Okul, uluslararası alanda tanınmış bir mimar olan Frank Gehry’nin mimari yaklaşımındaki karakteristik özellikleri vurgulayan çarpıcı bir görünüm sunuyor. Yapı, Gehry’nin Avustralya’da tasarlamış olduğu ilk bina olma özelliğine de sahip.

Üniversitenin yeni eğitim ve öğretim modellerine uygun alanlar içeren bina, oğlu aynı üniversitede okumuş olan Çin doğumlu Avustralyalı iş adamı Dr Chau Chak Wing’in yüksek miktardaki bağışı nedeniyle işadamının ismini taşıyor. Kullanılabilir alanı 15.500 metrekare olan ve on iki kattan oluşan okulda yaklaşık 1300 öğrenci öğrenim görüyor.

Dr Chau Chak Wing Binası, ağaç ev
Fotoğraf: Andrew Worssam – Shane Lo / uts.edu.au

2012 yılında inşasına başlanan ve 2014 yılında tamamlanan binanın tasarımı ‘ağaç ev’ yapısı fikrine dayanıyor. Fikir, ofis katlarının dikey olarak yer alması ile hayata geçiyor. ‘Bilgi ağacı’ olarak yorumlanan tema, iş birliği içinde öğrenmeyi ve hiyerarşilerin yıkılmasını teşvik ediyor.

Farklı iki cephe

Dr Chau Chak Wing Binası’nın en dikkat çekici unsuru olan dış cephesi, iki farklı yapı ve iki farklı tasarıma sahip. Tuğla ve kumtaşı ile yapılan doğu cephesi Sydney’in kentsel tuğla mirasını onurlandırırken, geniş cam perdelerden oluşan batı cephesi ise çağdaş kent mimarisinin izlerini taşıyor.

Kıvrımlı, dalgalı ve eğimli yapıya sahip doğu cephesinde ‘akışkan’ bir görünümün elde edilebilmesi için sadece yatay değil dikey olarak da tuğla döşenmesi gerekmiş. Tuğlalar, takviye olarak yapılan ve tasarımının kıvrımlarını tanımlayan çelik iç panellere bağlar ile sabitlenmiş. Yüksek teknik gerektiren bir tuğla işçiliğinin sergilendiği binada beş ayrı formda, özel yapım 320 bin tuğla kullanılmış ve her biri tek tek tasarıma uygun olarak döşenmiş. Frank Gehry, binayı doğal ve yumuşak bir ışıkla aydınlatmak için ise tuğla eğrilerini delen dikdörtgen pencereler yerleştirmiş.

İlginizi çekebilir:   Lotus Tapınağı
Dr Chau Chak Wing Binası, batı cephesi
Binanın batı cephesi Fotoğraf: Andrew Worssam / uts.edu.au

Kentin merkezi tarafına bakan batı cephesinde parçalar halinde şekillenmiş geniş cam perdeler yer alıyor. Camların binayı çevreleyen diğer yapıların görüntüsünü kırarak yansıtması bu cephede binaya modern bir yaklaşım kazandırıyor.

Esnek eğitim, esnek iç mekan

Dr Chau Chak Wing Binası’nın içindeki ofis ve ders alanları binanın dış cephesindeki dalgaları taklit ederek dışarıyla son derece uyumlu ve çarpıcı alanlar yaratıyor.

Okulun yenilikçi öğrenme sisteminin ana temasını oluşturan esnek öğrenim, iç tasarımda odağa alınmış. Binada iki adet oval şekilli sınıf dışında, ortak çalışma odaları, ortak tiyatro, oditoryum, kafeler ve açık hava terasları bulunuyor.

Eğimli alanlarında çam ağacından eğimli kolonlar kullanılmış ve yeniden düzenlemeye açık, parlak renkli mobilyalar tercih edilmiş.

Öğretmen ve öğrenciler arasındaki etkileşimi ve diyalogu kolaylaştırmak için merdivenlerin de kullanımı öne çıkarılmış. Hem insanların hem de fikirlerin hareketlerini yansıtmaları için parlak paslanmaz çelikten yapılmış olan merdivenler, ana lobiye heykelsi bir odak noktası oluşturarak bağlanıyor.

Sürdürülebilir yeşil tasarım

Dr Chau Chak Wing Binası, Sydney’in en yeşil eğitim binalarından biri olarak Avustralya Yeşil Binalar Konseyi tarafından onaylanmış ‘5 Yıldızlı Yeşil Yıldız Tasarım’ derecesine sahip.

Dr Chau Chak Wing Binası, sürdürülebilir
Fotoğraf: Hpeterswald

Binanın yapımında tuğla, cam gibi doğa dostu sürdürülebilir inşaat malzemeleri kullanılmış. İç mekan mobilyaları da sürdürülebilir ahşaptan imal edilmiş.

Bina genelindeki iklimlendirme sistemlerinde kullanılan klimalar, sürdürülebilirlik göz önüne alınarak enerji tasarruflu olarak seçilmiş. Çatıda yer alan 20 bin litrelik tankta yağmur suyu biriktirilerek tuvaletlerde ve sulamada kullanılmak üzere sisteme dağıtılıyor. Okula ulaşımın daha temiz ve çevre dostu olmasını teşvik etmek için ise 160 bisikletlik park yeri bulunuyor.

Yazıyı paylaşın | Paylaşmak güzeldir, bilgiyi çoğaltır.

1 YORUM

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın!
Lütfen isminizi yazın