İsviçre’nin ünlü çikolata markası Nestlé, fabrikasının tesislerinde yer alan müzesi ile ünlü yönetmen Tim Burton’un hayal gücüne adeta rakip oluyor. Ziyaretçilerine çikolata üretim süreçlerini ve çikolata tarihini eğlenceli bir şekilde sergileyen müzede Nestlé’nin kurumsal renkleri olan kırmızı ve beyaz renkler kullanılmış. Çikolataların ambalajını vurgulayan dış cephede kırmızının tonları içeride ise beyaz renkler hakim.
Meksika’daki ilk çikolata müzesi olan Nestlé Çikolata Müzesi, Mexico City’deki Toluca yakınlarında bulunuyor. Nestlé fabrikasına eklenerek otoyol boyunca 300 metrelik yeni bir görüntü oluşturan müze, yapısal ayaklar tarafından desteklenerek fabrikanın girişindeki bahçe üzerinde yükseliyor.
Meksikalı mimar Michel Rojkind’in sahibi olduğu Rojkind Arquitectos tarafından yapılan bina, üç ay gibi çok kısa bir sürede inşa edilmiş. Komplekste müze, dükkan, tiyatro ve fabrikaya doğrudan erişim bulunuyor.
Büyülü bir dünya
Müzenin dış tasarımı, Nestlé markasını ve ambalajını vurgulayan eğlenceli bir origami formunda. Bu zikzaklı ilgi çekici origami form, bahçe seviyesinden yükseliyor ve büyülü bir dünyanın girişine dönüşüyor. Binanın cephesi yağmur suyunu boşaltmak için kırmızı oluklu çelik panellerle kaplanmış. Kenarlar boyunca kullanılan metal detaylar ve açılı formlar cephenin fasetli şeklini öne çıkarıyor.
Otoyol kısmından görünen kısım, temperli camdan oluşan bir cepheye sahip. Beton zemin ve destek kolonları üzerinde yükselerek yerden tamamen ayrılan çelik bina, huni şeklindeki bir yapıyla çikolata fabrikasına doğrudan bağlanıyor.
Dramatik bir mimariye sahip olan müze, 634 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve yolculuğun başlangıç noktası olarak çikolata fabrikasına hizmet veren, kaleydoskop şeklinde eğlenceli bir ana giriş içeriyor.
Gri ve beyaz tonlardaki alçı panellerle oluşturulmuş eğlenceli ve çarpıcı iç mekanlar, ziyaretçilerin mümkün olan en keyifli deneyime sahip olmasını sağlıyor. Bina içinde bir resepsiyon, Nestlé çikolatalarının tarihini görsel ve işitsel olarak anlatan bir tiyatro, çeşitli üretim süreçlerinin izlenebildiği bir tünel ve hediyelik eşyaların satıldığı bir müze mağazası yer alıyor.
Fotoğraflar: rojkindarquitectos.com