Hemen herkesin yemekten hoşlandığı, her mevsim evlerin vazgeçilmez meyvesi olan elma, ekşisi tatlısıyla, kırmızısı, sarısı, yeşiliyle sağlıklı yaşamın neredeyse tüm sırlarına hakim.
Meyvelerin hepsi çok faydalı ama kiminin tadını sevmeyiz, kimini kesmek, ayıklamak gerektiği için yemeye üşeniriz. Kimi midemize dokunur, kimi alerji yapar. Elma için bahane bulmak oldukça zor. Sevmeyeni pek yok. Ekşiden hoşlanmayana tatlısı, tatlıdan hoşlanmayana ekşisi… Alerji yapmıyor, mideyi bozmuyor. Faydaları ise saymakla bitmiyor.
Düşük kalori, yüksek enerji
Elmanın verdiği enerji 100 gramda yani bir orta boyda 52 kalori. Bu enerji yağdan değil, meyve şekeri ve organizma tarafından ağır olarak sindirilen şekerden geliyor. Bu özelliği elmayı özellikle spor yapanlar için vazgeçilmez yapıyor. Spor öncesinde, sırasında ve sonrasında vücut üzerinde pozitif etkiler yaratıyor.
*Spor öncesinde tüketildiğinde enerji veriyor.
*Spor sırasında tüketildiğinde vücuda çeşitli vitamin ve mineraller yüklüyor.
*Spor sonrasında tüketildiğinde yüzde 85 oranındaki su içeriği ile vücudun ihtiyacı olan suyu tamamlayarak toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırıyor.
Vitamin deposu
Elmanın içerdiği vitaminlerin en önemlisi C vitamini. En fazla kabuğunda ve kabuğunun hemen altında bulunuyor. Bu nedenle elmayı iyice yıkayıp kabuğuyla yemek en doğrusu.
Elmada bulunan diğer vitaminler ise B1, B2, B3, B5, B9, E ve beta karoten. Bu vitaminler vücuda ne kadar fayda sağlıyor dersek:
* C vitamini: Organizmanın savunmasını kuvvetlendiriyor.
* B1 vitamini: Kas ve sinir sistemini güçlendiriyor.
* B2 vitamini: Hücrelerin iyi çalışmasını sağlıyor.
* B3 vitamini: İnsan vücudu için hayati işlevlere sahip. Hücrelerin oksijeni kullanabilmelerini sağlayıp onlara enerji veriyor.
* B5 vitamini: Yağ ve şekerlerin kullanımında önemli. Özellikle saç, deri ve kas sağlığını güçlendiriyor.
* B9 vitamini: Kalp ve damar hastalıkları riskini, pek çok tümör oluşumunu engellediği gibi, kan hücrelerinin yapımını, çoğalmasını ve bağışıklık sisteminde antikorların oluşmasını sağlıyor.
* E vitamini: Cildi onarıyor ve cilt yaşlanmasını yavaşlatıyor.
* Beta karoten: Elmadan elde edilen beta karoten, diğer meyvelerde olduğu gibi, vücutta A vitaminine dönüşüyor. A vitamini özellikle serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktiriyor; cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden koruyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek sigara dumanı, hava kirliliği gibi zararlı dış etkenlere karşı vücuda siper oluyor.
Oligo-element ve mineral zengini
Elmanın yararlarından ilginç bir tanesi de içerdiği bol potasyuma karşın az sodyum sayesinde dinlendirici olması. Bu olağanüstü kombinasyon ve yüzde 85 oranındaki su, elmaya idrar söktürücü özelliği de veriyor. Ayrıca potasyum zengini olması yüksek tansiyona karşı savaşta önemli bir müttefik olmasını sağlıyor.
Elmada bulunan fosfor, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, selenyum, manganez de hücre metabolizmasında çok önemli roller oynuyor.
Muhteşem lif kombinasyonu
Elma, yüksek lif oranıyla sindirim sisteminde de büyük rol oynuyor. Suda çözünen lifler ve suda çözünmeyen lifler kombinasyonu bağırsak hareketlerini düzenlemekte ve hızlandırmakta inanılmaz etkili. Sindirim sorunu yaşayanlara elma kabuğu öneren aile büyüklerine kulak vermekte yarar var!
Daha az kolesterol
Yapılan pek çok araştırmanın ortak sonuçlarına göre, günlük olarak tüketilen üç elmanın iki ayda yaklaşık yüzde 10 oranında kolesterolün düşmesine yardımcı olduğu; kötü kolesterol (LDL) oranını düşürdüğü, iyi kolesterol (HDL) oranını da yükselttiği saptanmış.
Daha iyi nefes
Beş yıl süreyle 2.500 kişi üzerinde yapılan bir araştırma, haftalık tüketilen elma sayısının nefes fonksiyonuna pozitif etkileri olduğunu göstermiş. Yenen ortalama elma miktarı arttıkça, sigara kullananlarda bile nefes alma kapasitesinde artış görülmüş.